Cum te poti pune la adapost de depresie cand lucrurile merg prost?

9 mart.

Teenage girl siiting against brick wall in a depressed stateUna dintre calitatile unei persoane active, de actiune, este capacitatea de a ramane pozitiv chiar si in situatii foarte dificile din punct de vedere emotional. Primesc deseori emailuri de la persoane aflate in procese de divort, in prag de faliment, cu apartamente executate de banci… sau chiar mai rau, cu decese in familie sau boli care apar peste noapte si carora trebuie sa le faci fata.

Stiu ca este usor sa scriu despre asemenea tragedii intr-un articol, pentru ca apoi sa il postez pe internet, insa vorbesc in cunostinta de cauza, pentru ca un om care isi asuma riscuri, isi asuma si esecuri.

Am trecut prin falimente, am avut credite la banci pe bani pe care nu ii aveam, am facut fata inclusiv la socuri puternice, precum moartea apropiatilor sau infruntarea unor boli necrutatoare.

Cel mai important lucru pe care poti sa il faci in asemenea situatii este sa realizezi ca ai nevoie sa iti pastrezi mintea curata, ca sa poti controla situatiile, pe cat este omeneste posibil, cu fruntea sus. In asemenea momente se vede taria de caracter iar modul cum le gestionezi poate fi un puternic sprijin pentru cei apropiati, dar si pentru tine, pe termen lung.

1) In primul rand ai nevoie sa accepti situatia 

Socurile emotionale, chit ca apar brusc sau devin un factor continuu pe o perioada de timp, te influenteaza. Ai nevoie sa accepti situatia si sa intelegi implicatiile.

Foarte multi oameni cedeaza emotional, este normal sa se intample. Ai tendinta de autoizolare, de autovictimizare si sunt sanse foarte mari sa traiesti stari depresive.

Din pacate starile depresive sunt cele pe care le vrei anticipate, pentru ca depresia este cel mai mare inamic al actiunii. Daca mai depinde de tine sa faci ceva sau daca vrei ca lucrurile sa nu ia o turnura si mai grava, ai nevoie sa te feresti de depresie.

Pentru a te feri de ea sau a iesi din ea, mai intai ai nevoie de aceasta acceptare a situatiei, care vine din interiorul tau. In perioada urmatoare cel mai probabil esti predispus spre depresie, iar principalul tau scop devine aceasta lupta cu ea.

O intrebare foarte buna, in momentul in care ajungi la acceptare a situatiei, ca sa nu cazi in victimizare, este:
Ce depinde de mine in situatia asta, de acum incolo?

Este o intrebare care, pusa constant in toata aceasta perioada, iti spune si ce ai de facut, dar te si fereste de autoinvinovatire

2) Inconjoara-te de familie si apropiati

In perioada asta cel mai usor este sa te izolezi, insa nu este o solutie si nu te ajuta. De aceea recomand sa te apropii de persoanele care iti sunt dragi si sa petreci cat mai mult timp cu ele. Ai nevoie de oameni, ca sa ramai pe linia de plutire.

De asemenea, este indicat sa nu te plangi sau sa te victimizezi foarte mult, chit daca ai tendinta. Este important sa te uiti in fata si sa identifici lucrurile pe care le poti face, nu sa analizezi situatia din prisma a ce s-a intamplat deja si sa stabilesti gradul de vinovatie pe care il ai tu (nu te ajuta acum cu nimic).

3) Pastreaza-ti viata sociala, pe cat posibil

Din aceasi categorie, a luptei impotriva izolarii, este important sa iesi din casa, sa te intalnesti si cu oameni care nu sunt in situatii dificile din punct de vedere emotional. Se prea poate sa intensifici aceasta viata sociala, sa te inconjori de oameni pozitivi, chit ca sunt necunoscuti, tocmai ca sa ramai conectat la “normalitate”.

Filme, iesiri in oras, piese de teatru, prieteni pe care nu i-ai mai vazut de mult. Intalneste-te cu cat mai multa lume.

Ai nevoie de oameni!

Depresie

4) Ai grija de corpul tau in perioada asta

Un alt sfat foarte important tine de intoxicatiile la care iti poti supune inconstient corpul. De obicei cand esti predispus socurilor emotionale, somnul se deregleaza foarte usor. Fa tot posibilul ca sa dormi minim opt ore pe zi si nu uita ca daca scurtezi din odihna ai sanse mult mai mari ca sa iti cresti si gradul instabilitate emotionala in aceasta perioada.

Daca nu poti sa dormi, doar in cazul extreme apeleaza la somnifere. Cel mai bun somnifer este o baie fierbinte si o carte buna.

Pe langa somn ai nevoie de mancare ca la carte – trei mese pe zi, fara excese (chit ca vorbim de prea multa mancare sau, dimpotriva, de infometare – constienta sau inconstienta).

O alta tendinta, ceea a bauturilor – renunta constient la orice contine alcool in perioada asta. Alcoolul degradeaza aproape instantaneu echilibrul emotional, mai ales pe fondul existent al socului prin care treci.

5) Fa sport!

Chiar daca nu ai mai facut de ani de zile in mod regulat, acum este de o importanta vitala miscarea. Fa-ti un abonament la o sala si alearga zilnic minim 2 kilometri pe banda. Activitatea fizica te mentine pe linie.

Eventual du-te in parcul cel mai apropiat si alearga acolo cateva ture. Fotbal cu baietii, tenis de camp cu un companion – daca imbini miscarea fizica si cu o activitate sociala aferenta, cu atat mai bine. Doar tine minte sa faci zilnic miscare.

depresie

6) Uita-te la comedii !

Pare un sfat stupid, insa cei mai multi oameni cu care am lucrat pe despartiri sau divorturi au trecut peste perioadele astea cu ore multe de “stand-up comedy”.

Comediile iti tin tonusul emotional in perioadele grele si sunt cel mai bun medicament impotriva starilor depresive.

7) Uita-te la acoperisurile caselor

Un alt exercitiu care devine obligatoriu, tine de postura cu care mergi pe strada, cum respiri si unde iti este indreptata privirea, in mare mare din timpul inconstient.

De aceea o fortare “constienta” devine momentul “mersului” – de fiecare data cand mergi, fa tot posibilul sa iti indrepti coloana, sa respiri adanc si sa te uiti la acoperisurile caselor (sau pe tavan, daca esti in interiorul cladirilor).

Pozitia corectata puternic spre vertical si directia privirilor catre acoperisuri iti schimba amprenta emotionala care risca sa fuga spre “negativ” si “depresie”.

8) Natura infloreste chiar si dupa furtuni devastatoare

Acest sfat este dat la nivel de constientizare a faptului ca orice perioada, oricat de grea ar fi, este doar o perioada. Si asa cum ai trait vremuri frumoase, care au trecut, asa se va intampla si acum. Viata este un proces, nicidecum un eveniment izolat.

Vezi dincolo de evenimentul asta, da maximum din ce poti da tu ca sa rezolvi situatia si fa tot ce tine de tine ca sa ramai sanatos emotional. Daca tu esti in regula, atunci poti sa ai grija si de cei din jurul tau. Pierzand lupta cu tine, nu vei putea sa ii ajuti pe cei din jurul tau.

Nu apela la medicamente decat in cazuri extreme si doar sub prescriptia unui specialist.
Daca simti ca sfaturile de mai sus nu reusesc sa te aduca pe linia de plutire, apeleaza cu incredere la ajutor profesional din exterior.

Repet – fa tot ce trebuie ca sa iti fie bine.

Daca mai ai sfaturi care sa te tina pe linia de plutire, le astept aici,

Cu drag,
Daniel Zarnescu

Daniel-Zarnescu_1



Ti-a placut articolul asta?

Accesează GRATUIT două ghiduri care au dat naștere la sute de afaceri în România - studenți, angajați, freelanceri, experți de orice fel și antreprenori care și-au revoluționat modul în care își vând produsele și serviciile.

Introdu adresa de e-mail și primești GRATUIT cele două ghiduri ce te vor ajuta să câștigi bani din propria ta afacere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

22 thoughts on “Cum te poti pune la adapost de depresie cand lucrurile merg prost?

  1. mi se par foarte de bun simt recomandarile tale, le-am testat pe majoritatea si la punctul 2 poate as mai avea un pic lucrat, imi place metafora cu puiul de vultur pus in situatia sa zboare prima oara, primeste un sut in fund de ma mama vulturl si se trezeste in aer, acolo sus nu mai are timp sa fie in depresie, ori da din aripi ori …;)…numai bine

  2. Dupa ce ti-am citit articolul, am inceput sa-mi sun prietenii cei mai apropiati sa ii intreb ce fac cum sunt, fara a le spune eu neaparat ca am probleme sinca nu pot inca sa ma angajez:)), in fiecare zi incerc tot mai mult. Cred poate ca e mai dificil deoarece sunt in londra si inca mai am de invatat engleza. Chiar azi am fost respins la un interviu test, online, dar acum ca am ajuns acasa ma pun sa fac o baie fierbinte si sa ma uit la stand up comedy.

    Articolul este minunat si sa stii ca stand up comedy ajuta foarte mult!

    Numai bine va doresc

  3. Daniel, si eu am trecut prin stari depresive si inconstient chiar am facut ce zici tu mai sus in articol si a functionat! Foarte bine ai sintetizat si chiar era nevoie si de un astfel de articol pentru ca si eu vad in jurul meu multe persoane depresive si fac tot posbilul sa le ridic moralul! Cu drag si cu admiratie, a ta fana! 🙂

  4. Din 10 romani care merg pe strada, 8 au capul in pamant, asta daca excludem din studiu adolescentii aflati sub influenta etnobotanicelor 🙂 In completarea sfaturilor lui Daniel: 9. Zambeste mult, chiar si fara rost aparent(poti exersa acasa, intr-o oglinda, pentru a antrena o mimica placuta si nu un rictus sau un zambet tamp). 10. Neconditionat, fa gesturi frumoase pentru cunoscuti si necunoscuti, ajuta fara a cere nimic inapoi, rasplata e divina! 11. Nu uita ca divinitatea are un plan minunat pentru tine, nu ai ajuns pe pamant pentru a te chinui pe tine si a chinui pe ceilalti, pentru asta exista iadul si parlamentul Romaniei :))

  5. Foarte bun articolul, e o sinteza “calda” si tot ce ne sugerezi aici, Daniel, este chiar adevarat si aplicabil. Autoanaliza si introspectia joaca un rol determinant, sunt necesare atunci cand vrem sa determinam cauza starilor noastre pentru a putea apoi sa procedam cumva la atenuarea sau eliminarea efectelor. Fiecare dintre noi ajunge sa simta uneori ca-i fuge pamantul de sub picioare si ca i-ar prinde bine un punct de sprijin. Eu as completa articolul cu urmatoarea recomandare: dragi prieteni-cititori, atunci cand sunteti tristi si intunecati alegeti un parc, asezati-va pe-o banca si priviti copii cum se joaca! Este fascinant sa-i vezi si sa-i intelegi ce fac, de ce fac, cum fac sa se impace daca se mai si cearta, cum isi impart jucariile cu colegii lor de joaca, sa-i vezi ca rad cu pofta, ca plang cu lacrimi adevarate, dar ca parcurg starile astea atat de firesc si atat de normal. Iar la final pleaca catre casa cu o singura impresie: ce strasnic s-au jucat. Copii sunt puri si sunt sinceri si spunea cineva odata, foarte frumos, ca trebuie sa-i pretuim foarte mult pentru ca sunt ultimii proaspat-veniti de la Dumnezeu. E primavara si-i frumos afara. Imi termin de baut cafeaua, mai dau cu putina apa rece pe fata si …am plecat in parc pentru o ora-doua, desi am atata treaba. Va doresc la toti zile care incep si se termina cu liniste si cu iubire…nu va lasati!

  6. Foarte bun si util articolul.Parerea mea e ca daca la toate astea adaugi o doza de incredere in tine si in ceea ce numim Divinitate, atunci da! poti depasi depresia. Iar daca simti ca te depaseste momentul si ca esti pe marginea prapastiei si nu-ti poti tine echilibrul de unul singur, recomand ajutor specializat. in alta ordine de idei, cel mai mult mi-a placut punctul 7, fara sa stiu fac zilnic acest tip de exercitiu doar ca eu aleg sa privesc cerul. Imi incarc bateriile, realizez cat de vremelnici suntem pe acest pamant si merg mai departe! Multumim Daniel, zi frumoasa s-avem! :))

    • 🙂 Punctul 7 are mai putin de-a face cu spiritualitate, cat cu fiziologia. Nu poti plange cu privirea ridicata (a se observa la copii mici, care cand se uita la parinti se opresc din plans). Oamenii tristi isi reduc dimensiunea corpului pe cat posibil (merg cocosat, se uita in pamant, se ghemuiesc etc). Oamenii pozitivi sunt drepti si au privirea ridicata.

      Corectand postura, aduci modificari insemnate inclusiv in ce simti in interior.

      La asta ma refeream cand spuneam de “amprenta emotionala”. Ele merg mana in mana.

  7. Dupa 6 zile de stat in coma profunda simtind suflarea rece a mortii in ceafa, acum cand au trecut deja 5 ani de atunci, nu mai pun la suflet nimic din ceea ce se intampla zi de zi. Am inteles ca oricum daca sunt stresat sau deprimat viata mea nu se va schimba in bine, decat atunci cand o sa inteleg sa fac ceva pentru a-mi fi bine. Nimeni nu poate sa te ajute decat tu insuti. Restul sunt vorbe goale. M-am fript de prea multe ori cu asa zisii prieteni, doar familia a fost singura care a fost langa mine. Oricum viata trebuie sa mearga inainte cu bunele si relele ei, asa ca oricat de suparat as fi ca nu am bani sau ca sunt bolnav, prea multe nu pot schimba atata timp cat stau trist. Am invatat acum, cand m-am nascut a doua oara, sa fiu pozitiv si sa iau viata asa cum este, fara sa-mi fac procese de constiinta ca maine poate nu am ce manca sau dupa ce bea apa. Si sincer ma simt a naibii de bine. Am inceput sa scriu pe site-ul meu, pe care il cunosti dintr-ul email anterior, si acolo imi descarc energia acumulata in timpul zilei. Citesc ce scrii tu si toti ceilalti prieteni ai tai, pe care nu-i mai enumar pentru ca ii cunosti ft bine, si stau cel putin o ora dupa-amiaza culcat pe spate cu ochii inchisi simtind cum energia pozitiva ma cuprinde de la picioare pana in crestetul capului. In rest sa auzim de bine, ca de belele suntem satui.

  8. Cu articolul acesta ai iesit din granitele domeniului tau – antreprenoriat si business mentorship. Eu una ma gandeam la ceva mai practic, de genul cum m-am reconfigurat ca antreprenor dupa un faliment (vezi bancul cu “rate trebuia sa cresc” dupa moartea gainilor datorita inundatiei) sau cum mi-a folosit experienta creditelor bancare si cum am reusit sa gasesc solutii pentru a continua afacerile in loc sa depun armele si sa ma angajez la stat (job sigur).
    Fata de lista ta, care e buna, eu mai am:
    – rugaciunea
    – lectura unor carti fascinante si inspirationale
    – incurajarea celor care au nevoie, lucru care are efect pozitiv si pentru mine si pentru ei.

  9. Era o secventa din filmul ,,Revolver” unde ii zice la un moment dat : Embrace the pain and you will win this game; cu alte cuvinte daca esti pus in fata faptului implinit incearca sa il vezi ca pe o lectie de viata, Dumnezeu ti-a oferit aceasta lectie de viata pentru ca tu sa devi mai puternic. El a zis: ,, Indrazniti, Eu am biruit lumea”. Avem nevoie de campioni in toate arealele vietii… Daca mai ti cont si de proverbul ala: ,,Lumea nu sta in loc sa iti auda tie plangerile…” iti cam gasesti o directie.
    Si da asa este, pe langa factorul emotional, mai e si factorul fizic: daca ai activitate si incerci sa te implici in acea activitate nu iti mai zboara mintea in alta parte.
    Adevarul e ca mintea e facuta sa lucreze; smecheria este ce ii dai sa lucreze: gunoi sau planuri, constructii???;)
    Pe curand si nu uitati: ,,Cauta si vei gasi, cere si ti se va da”

    • “Adevarul e ca mintea e facuta sa lucreze; smecheria este ce ii dai sa lucreze: gunoi sau planuri, constructii??? ;)”

      That’s a good one!

  10. Un articol foarte bun.Felicitari! Eu mai am alte metode: Citesc carti, ascult melodii ce-mi pot ridica moralul, privesc cerul, natura. Imi amintesc de experientele frumoase, atunci cand am fost mandra de mine, cand am realizat lucruri valoroase, iti da un sentiment de bine. Un aspect important, indiferent ce probleme ai, gaseste partea buna a lucrurilor, de exemplu daca esti trist/a ca nu ai un job, vezi partea buna. .esti sanatos/a, poti gasi in viitorul apropiat sau poti avea afacerea ta (niciodata nu se stie). Ganditi-va ca aveti o sansa, oricand va puteti schimba viata. Succes!

  11. Astea sunt remedii pe termen scurt….pe termen lung, cultivarea gandirii pozitive e un mod de viata, pentru ca optimistii traiesc mai mult si au o viata mai bun (evident gandirea pozitiva merge mana in mana cu cea critica :))
    Oricum sugestii sunt foarte bune, iar pe mine personal, in momentele de energie scazuta ma mai ajuta hobbyurile …..

  12. Salut. Gasesc foarte eficiente sfaturile date in acest articol. Ideile lui Daniel Zarnescu interfereaza cu ideile lui Dale Carnegie, un autor care a scris o carte motivationala intitulata “Lasa grijile si incepe sa traiesi”. O recomand tuturor celor nu stiu cum sa treaca peste momentele neplacute din viata.

  13. Felicitari pentru articol. Foarte reusit. Altfel decat ne-am obisnuit, insa la fel de bun, de pertinent cum ne-ai obisnuit.
    Instinctiv am aplicat cativa dintre pasii propusi de tine – adica socializare, comedii, postura, dezvoltare personal (asa v-am descoperit pe tine si pe Pera) – atunci cand am fost nevoita sa re-invat sa traiesc, sa ma reorganizez din punct de vedere emotional, familial.
    Multumim si …. Inca o data – FELICITARI!

  14. Foarte bune sfaturile tale. Le-am aplicat de cateva ori si da, functioneaza. As mai adauga cateva. In primul rand fii recunoscator pentru orice ai in momentele acelea (familie, prieteni, soare, ploaie, anotimpuri, mancare, orice iti trece prin minte), schimba-ti dialogul interior negativ cu recunostinta. Sa exemplific: “Sunt recunoscatoare pentru ca este frig pentru ca doar asa ma pot bucura de caldura” sau “Sunt recunoscatoare pentru familia mea pentru ca sunt acolo cand am nevoie de ei.”
    In al doilea rand cauta sa faci ceva ce n-ai mai facut niciodata, cum ar fi sa pictezi, sa modelezi, sa descoperi ceva nou si apoi hraneste-ti curiozitatea.
    Ce ma ajuta pe mine cel mai mult este sa privesc intotdeauna cerul. Nu doar ca-mi pastreaza pozitia, imi aduce si nenumarate motive pentru recunostinta. Astfel , imi dau seama ca intamplarile mai putin placute prin care am trecut au avut menirea de a ma invata ceva si pana la urma sunt recunoscatoare si pentru acestea.

    • Foarte fain sfatul tau: “cauta sa faci ceva ce n-ai mai facut niciodata, cum ar fi sa pictezi, sa modelezi, sa descoperi ceva nou si apoi hraneste-ti curiozitatea.”

      Cateodata acest mic imbold te poate readuce la “viata”.

      Multumesc pentru interventie 🙂

  15. “Cand lucrurile merg prost” am invatat de la un psiholog smecher sa imi aduc aminte ca lectiile in viata, spre deosebire de scoala, apar atunci cand ai invatat 100% sa te descurci in situatia respectiva. Atunci cand poti sa dai un examen de viata si sa iei nota 10. Ce inseamna nota aceasta tradusa faptic este experienta de viata a fiecaruia. Tot de la acest psiholog am invatat sa imi spun ca orice ar fi, este necesar sa imi amintesc ca ma descurc orice ar fi, sa las timpul sa curga si sa observ cu atentie concentrata cum se desfasoara situatia lasand senrimentele la o parte. Un fel de raceala interioara bine venita. De cate ori am reusit sa fac acesti pasi, am observat imediat solutiile valabile pentru mine in situatia data.
    Fiind centrata mai mult spre interior, am preferat sa opresc comunicarea pana la restabilirea echilibrului. Dar aceeasta abordare este strict personala.
    Uite si o melodie care spune aproximativ aceleasi lucruri … Extemporal la dirigentie cantat de Stela Enache https://youtu.be/rrL6NvT-IYE

  16. Cred, pentru ca am experimentat, ca e benefic sa te privești in fiecare dimineața in oglinda și, chiar dacă la început pare greu, sa îți zambesti, sa Îți spui ca te simți bine, ca arați bine…., ca ești chiar frumoasa și fericita….Asta te ajuta sa capeți încredere in tine, fapt care te ajuta enorm sa depășești depresia….